Dutch

Wilma

Zondagsegewoontes

Waarschijnlijk ken je het wel: van die gewoontes die je thuis hebt. Wat mij wel eens is opgevallen is dat die gewoontes er vooral op zondag zijn. Iets van soep op zondag ofzo, of ontbijten met elkaar. Het komt misschien door het vaste tijdstip van kerkdiensten of nog echt uit vroegere tradities. Hoe dan ook, je kunt vast wel iets bedenken wat bij jou thuis altijd zo gaat.

Zo ook bij mijn ouders thuis. Wij lopen – na de standaard krentenbollen – altijd met elkaar naar de kerk. Parkeerpleintje af, langs wat huizen, zo richting de kerk. En dat is op zich niet zo bijzonder. Wat het bijzonder maakt, is dat we op de terugweg een andere route wandelen. Weet je waarom? Dan kunnen we nog even zwaaien. Zwaaien?

Jaren geleden stond er een oude flat. Een tijdje terug is het terrein vernieuwd en zijn er zorgwoningen gebouwd. Nu kunnen we een andere route lopen als we uit de kerk komen, dwars over het zorgterrein. Langs het oude kerkje wat er nog staat en schuin langs het hoge nieuwe flatgebouw. Daarna komen we langs wat zorgwoningen. Je weet wel, van die woningen met een gemeenschappelijke woonkamer, maar waar ieder nog een eigen kamer heeft. Het modernere bejaardentehuis.

En weet je, we willen niet eens meer dezelfde route lopen als op de heenweg. Waarom? Altijd als we langs die woningen lopen, maken we de wereld een paar glimlachen rijker. En dat is zo leuk!

Er zitten wat mensen daar in die woonkamer, we kennen ze ondertussen een beetje van gezicht. We zwaaien altijd, ook al zien we soms door de zonweerspiegeling niet eens of er wel iemand zit. Onze armen steken ver boven de hekomheining – met code – uit. En elke keer weer, krijgen we die oudere arm nog omhoog, of alleen de hand. Ook al kost het moeite, ze doen het. We krijgen en zien die glimlachen. Prachtig. En als we die glimlach een keer niet kunnen zien? Dan kijken we naar elkaar, en zien we alsnog een glimlach. Zoiets kleins. Het maakt de wereld voor beiden een stukje mooier. Een nieuwe gewoonte. Eentje om te houden. Wanneer is het weer zondag?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *