Dutch

Tineke

Voelsprieten

Voelsprieten
Met een traag gangetje trekt hij een plakkerig spoor over mijn stoeptegels. Eerlijk is eerlijk, soms irriteer ik me mateloos aan die kleine beestjes. Vooral als ze aan de slakroppen in mijn minikas knabbelen, van al die gaatjes in de bladeren raak ik not amused.. Toevallig heb ik er pas nog een paar de verdrinkingsdood gegeven in mijn zelf gemaakte biervallen. (Goede tip om te voorkomen dat je moestuin(tje) wordt leeg gegeten btw!) Maar toch hebben die beestjes iets heel fascinerends. We kunnen vast veel leren van het ‘slakkengangetje’ waarmee ze door het leven gaan, maar het zijn vooral de voelsprieten die mijn aandacht trekken. Als je zo’n voelspriet aanraakt trekt de slak zich vliegensvlug terug in zijn huisje: veilig en beschut.

Beschadigt
Iemand zei pas tegen mij zoiets als: “Ik weet niet of ik nog wel kan voelen”. Hij verpakte hetgeen hij zei in een retorische vraag en de precieze woorden weet ik niet meer. Het kwam er op neer dat hij te vaak beschadigt was. Zijn voelsprieten waren te vaak geknakt. Hij was drugs gaan gebruiken om weer te kunnen voelen. “Als je niet weet wat het is om te moeten gebruiken, dan kun je niet begrijpen wat het is om zo verslaafd te zijn.” En ik denk dat hij daarin gelijk heeft. Maar wat zou het fijn zijn als we allemaal een huisje hebben, zoals de slak. Een plek of een persoon waar of bij wie we ons thuis voelen. Of misschien moeten we zelfs nog een stap terug. Wat zou het fijn zijn als we allemaal goed functionerende voelsprieten hebben. Waardoor we onszelf kunnen beschermen. Dat is wat ik iedereen uit de grond van mijn hart toewens: de voelsprieten van een slak én een veilig en beschutte plek om zich terug te trekken.

Bron: https://www.natuurpunt.be/pagina/slakken

Gebed
Dit gebed kwam ik tegen toen ik de bijbelapp van YouVersion opende, het was speciaal geschreven voor hen die met een verslaving worstelen. Ik wil hem graag met jullie delen.
“Geef ze kracht om terug te vechten als ze zich overweldigt voelen. Breng mensen in hun leven die hen zullen steunen. Bescherm hun lichaam, hart en gedachten. Scherm hen af van de verzoeking en verlos hen van de bozen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *