Dutch

Krista

Vegetariër

De eerste keer dat ik mee ging eten op de activeringsafdeling van de inloop in Rotterdam, werd ik met grote ogen aangekeken. Bij het opscheppen had ik namelijk gezegd dat ik geen vlees hoefde. Mijn buurmannen keken me vragend aan. Mijn verklaring van “ik ben vegetariër” is normaal gesproken afdoende. Sommige mensen willen nog weleens weten waarom of vertellen hoe lekker zij vlees vinden, maar dat is het wel. Ik pakte dus mijn vork om te beginnen met eten, maar zag dat mijn buurmannen me allemaal aan zaten te staren. Waarom zou je nee zeggen tegen eten dat je zo kunt krijgen?!

Toen viel bij mij het kwartje: kunnen kiezen wat je wel en niet eet, is eigenlijk een luxe. De meeste van deze mannen hebben niet zoveel keuze. Ze moeten het doen met wat er bij Ontmoeting of een andere instelling op het menu staat. Of met wat er in het pakket van de Voedselbank zit. Of ze moeten boodschappen doen met een krap budget. Al te kieskeurig zijn met wat je wel en niet lust, is dan niet mogelijk. Laat staan een koolhydraatarm of vegetarisch dieet.

Sommige van hen vinden dit prima. Zo vertrouwde een cliënt mij toe dat hij inmiddels wel een woning heeft, maar geen zin in boodschappen doen, koken en afwassen heeft. Zijn oplossing? Ontbijten bij de Hema voor 1 euro, tussen de middag bij Ontmoeting warm eten voor 1 euro en eind van de middag eet hij altijd bij een andere zorginstelling vlakbij Ontmoeting, waar het zelfs gratis is. “Voor twee euro per dag ben ik klaar en heb ik nog gezelschap ook!” Eigenlijk best een slimme jongen.

Het is mooi om te zien dat deze mensen dat wát ze hebben, vaak niet voor zichzelf houden. Een man die bij de supermarkt een gratis appeltaart kreeg, kwam deze delen met zijn makkers op de inloop. Een andere bezoeker had op de markt vers fruit gekocht, maar ja, wat moet je nu in je eentje met een kilo fruit? Een Marokkaanse jongen had van zijn moeder een zelfgebakken taart gekregen, of wij ook een stukje wilden proeven, want zijn moeder kon echt heel goed koken. Wij konden dat al snel met (letterlijk) volle mond beamen!

Een andere eigenschap van onze cliënten is overigens lekker recht voor z’n raap zijn. Eén van hen merkte droog op: “Ben je vegetariër?! Dat is ook niet aan je te zien!” Wijzend op mijn figuur dat niet bepaald maatje 36 is. Tja, gelukkig hoeven vegetariërs tegenwoordig niet meer op sla te leven..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *