Dutch

Henri

Uitgelaten (4)

Vallen en opstaan

We hadden hem al eens op de website van het asiel gezien: Choco, een soort kleine bruine labrador met witte pootjes, een halve staart, een vriendelijk koppie en een wat onbestemde blik. Uit Oost-Europa van straat gehaald en in Nederland bij een alcoholist in huis beland.  Vermoedelijk heeft hij de nodige klappen geïncasseerd. Een valse start. Onze eerste wandelingen waren een drama. Choco had geen idee of mijn intenties wel goed waren en hij bleef angstvallig op afstand.

We zijn een paar maanden verder en het gaat steeds beter. Een koekje wordt voorzichtig aangepakt en een aai wordt toegestaan. Af en toe vergeet hij even dat hij bang is. Kleine succesmomentjes. Maar dan stap ik per ongeluk op een grote tak, die krakend in tweeën breekt. Choco krimpt in elkaar en gaat zover mogelijk bij me vandaan lopen. We kunnen weer helemaal opnieuw beginnen.

Als hulpverlener heb je ook te maken met die ‘terug-bij-af’-momenten. Je cliënt was net zo ver: hij had een baan, hij kreeg voorzichtig weer contact met zijn familie en hij was al vijf maanden clean. Ineens is daar die onverwachte tegenvaller. Zijn wereld stort in, hij raakt in paniek, ziet het niet meer zitten en grijpt weer naar de drugs. Alles wat hij had opgebouwd, lijkt onderuit te gaan. De schouders er weer onder. Ga er maar aanstaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *