Dutch

Henri

Uitgelaten (2)

Kito is ons nieuwe wandelmaatje. Een grote ranke lichtbruine hond van 2 jaar oud. Hij is al een jaar in het asiel en is vanuit Roemenië via omwegen naar Nederland gekomen. Wat hij allemaal heeft meegemaakt, zullen we nooit weten. Wel merken we dat hij doodsbang is als hij mij ziet. Het asielpersoneel is intussen vertrouwd geworden voor hem, maar van die grote vreemde man moet hij niets hebben. De eerste keer moet één van de medewerkers zelfs mee tot aan het hek, anders wil Kito niet mee. We benutten de lengte van de riem maximaal: ik aan het ene eind, Kito aan het andere. Een onverwachte beweging of geluid geeft een schrikreactie. Oogcontact en aanraking vermijd ik. Zover zijn we nog lang niet.

Met onze cliënten is het soms niet anders. Ze hebben een geschiedenis achter de rug van ellende, pijn, delicten. Allerlei instanties hebben wat over hen te zeggen. Dat doet wat met je vertrouwen. Op je hoede zijn is van levensbelang. De duidelijkheid en structuur binnen de gevangenis creëerden nog een soort veiligheid. Je wist waar je aan toe was. Maar buiten, al is het bij goed bedoelende hulpverleners, moet je alles weer opnieuw uitvinden.

Hulpverlenen is dan ook: afstand houden. Niet te snel willen. Laat eerst maar eens zien dat je betrouwbaar bent. De rest komt later.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *