Dutch

Erika

Jeugdheldin

Op een blauwe maandag kwam ze -op haar paard Klein Witje- mijn leven binnenwandelen. Ze verbaasde mij enorm en ik was direct verkocht. Ze verbaast niet alleen mij, maar ook iedereen in mijn omgeving. Ze valt op met haar knalrode haar in twee vlechtjes, die eigenwijs hun eigen weg vinden. Haar kakelbonte, totaal niet matchende kleding maakt menigeen aan het lachen. Het plaatje is helemaal compleet als ze begint te praten. Haar ludieke, veel te optimistische verhalen zet mensen aan het denken en kan life changing zijn.


Mijn jeugdheldin in Pippi Langkous. Ze heeft mij een hoop levenslessen meegegeven. Ze is een bedacht karakter door de Zweedse schrijfster Astrid Lindgren. Wereldwijd heeft zij bekendheid gekregen met haar (prenten)boeken en filmpjes. Hi-la-risch! De meeste van jullie zullen haar bekendste uitspraak vast wel kennen namelijk: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’.


Haar levensverhaal is een over the top, een totaal niet-realistische story, maar wel superleerzaam en grappig. Het feit dat je als kind jezelf aanspreekt en zegt: ‘Ik zeg heel vriendelijke tegen mezelf, Pippi ga naar je bed’, is iets wat ik never zou doen. Al is het wel goed om jezelf soms af en toe te voorzien van een vriendelijke schop onder je billen. Ik kan mij herinneren dat ik altijd, maar dan ook áltijd, tijd probeerde te rekken. Even nog één kusje. Of: ‘Ik ben nog helemaal niet moe’, terwijl ik bijna de trap af viel, omdat ik stond te tollen op mijn benen.


Pippi staat bekend om het uithalen van streken samen met haar vrienden Tommy en Anika. Tommy is altijd in voor een geintje. Anika is de brave, corrigerende type van het stel. Samen zetten ze het hele dorp op stelten, maar alles vanuit een gunnende, liefdevolle intentie. En die onderliggende tone of voice vind ik fantastisch. Wat is er mooier dan andere mensen te laten delen in je geluk? En wat denk je van verantwoordelijkheid nemen voor de zorg van anderen, zoals mister Nelson, het aapje?


Haar lessen hebben mij ook geholpen een nieuwe uitdaging aan te gaan. Ik wist niet wat bloggen inhield en al helemaal niet hoe je mensen om je heen daarmee kan dienen. Ik twijfelde enorm of ik deze kans moest krijgen. Ik wist immers niets over bloggen/vloggen of een contentstrategie. Maar de uitspraak: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’, heeft mij over de streep getrokken. Ik wil je aanmoedigen om op het moment dat je ergens tegenop ziet omdat je niet weet of je de power hebt te kunnen maken, een voorbeeld te nemen aan Pippi. Kijk over de beren die je op je weg tegenkomt heen en gun jezelf een kans. Je leert er zoveel van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *