Dutch

Gijsbert

Bewustzijn

Zon, zee, strand. Ik vind dat wel lekker. Eerlijk gezegd heb ik echt een hekel aan de hele dag op een laken liggen, maar zwemmen, voetballen, kletsen, ijsje eten, enzovoort, daar kan ik echt mega veel van genieten! Hier in Nederland kan ik niet zeggen dat ik het heel vaak heb gedaan. Ik vind het weer hier niet heel tof, alhoewel het de laatste jaren steeds beter gaat. Men wijdt dat aan de opwarming van de aarde, maar dat is een heel ander gesprek. Terug naar die zandkorrels die lekker tussen je tenen blijven plakken en onvermijdelijk de auto binnendringen.

In Canada, waar ik opgegroeid ben, hadden wij koude winters en warme zomers. De bergen beschermden ons tegen extreme temperaturen, maar van mei tot oktober kon je wel naar het strand. Wij deden dat niet bij de zee, maar konden kiezen tussen meerdere meertjes in de buurt. Je zag de boten stuiteren over het water, de jetski’s met een straal water erachteraan en kinderen die zandkastelen aan het bouwen waren.

Ook in Israël, een van mijn lievelings vakantieplekken, is het goed vertoeven op het strand. Helaas kon ik de vorige keer niet anders. Ik was te gierig om veel geld uit te geven aan het openbaar vervoer en had last van een overbelast enkel. Toe maar, ik ging op het strand liggen. Soms dook ik even het water in, maar niet te ver, want ik wilde ook nog op mijn spullen kunnen letten.

Wat boeien al die stranden nou? Jij zit hoogstwaarschijnlijk niet aan het strand als je dit leest. Misschien ga je nu zelf wel aan al die schelpjes denken. Vliegeren met je broertjes en zusjes. Biertje drinken met je vrienden. Flirten met die oh zo leuke…

Nu dat ik toch je aandacht heb, denk je weleens na over de bigger picture als je bepaalde dingen doet? Flirten is voor de meeste jongeren best normaal, in meer of mindere maten. Subtiel of niet. Succesvol of vriendschappelijk. Maar hoe, wanneer, welke kleding? Op het strand is de gemiddelde persoon schaars gekleed. Er hangt een sfeertje. Het is allemaal hartstikke leuk en aardig en ik zou vandaag wel willen genieten van zon, zee en strand; maar er is ook een keerzijde. Ik ben in zonden geboren en ik vind het lastig om niet te zondigen als ik op het strand zit. Ongeacht in welk land ik ben. Dat verandert niet als ik naar een ander continent ga.

Je hoort mij niet zeggen dat jij en ik niet naar het strand moeten gaan. Totaal niet. Kom gerust een keer mee als ik naar het strand ga. Maar wees je er wel van bewust dat wat je draagt, zegt, doet en denkt van gigantisch belang zijn! Een dominee in Amerika zei ooit: Girls, keep your hands in your pockets and guys, keep your eyes in your sockets (Meiden, houd je handen in je zakken en jongens, houd je ogen in je oogkassen).

Wat ik nu probeer over te brengen is natuurlijk niet alleen van toepassing op het strand. Het is overal van toepassing, in alles in je dagelijks leven. Wat wij dragen en in welke setting dat is, heeft invloed op hoe wij ons gedragen. Je zwemkleding heb je niet aan als je een avondje op de bank gaat hangen. Je kerkkleding trek je niet speciaal aan als je boodschappen gaat doen. Sommige soorten kleding hebben op bepaalde plekken specifieke functies. En kleding bepaalt hoe mensen naar je kijken (helaas). Think about it!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *