Dutch

Hannah

Bevangen of ontvangen?

Het is een druilerige novembermiddag. De zon heeft vandaag nog niet geschenen en het is de hele dag donker geweest. Het college stopte vanmiddag eerder dan normaal en ik loop naar Amsterdam Centraal. Met de feestdagen in het vooruitzicht is de Dam met feestverlichting verlicht. Her en der worden etalages verbouwd en de griezelige halloweenattributen maken plaats voor liefelijke kerstdecoratie. Het lijkt wel alsof kerst steeds eerder in het jaar valt.

Verbolgen over het feit dat míjn christelijke feestdag steeds eerder vercommercialiseerd word, stap ik driftig door. Ik voel me steeds meer slachtoffer van glitters en kerstbomen, van vredige kerststallen, boodschaploze kerstliedjes en sneeuwbollen met idyllische, pastorale wintertaferelen. Ik voel mijn ergernis opkomen. De aankomende twee maanden wordt voor haast elk zelfstandig naamwoord ‘kerst-’ geplaatst. Binnenkort worden er voor afzetprijzen dus weer kerstsokken, kerstbomen, kerstverlichting, kerstcadeaupapier en kersttafelkleden verkocht.

Geïrriteerd stap ik de trein in. Wat een onzin. De laatste zondag van het kerkelijk jaar is nog niet eens geweest. Laat staan dat de adventsperiode is aangebroken en toch zijn winkeliers al druk bezig geweest met het verkopen van zogenaamde kerst gerelateerde artikelen. Ik ben in ieder geval nog niet bezig geweest met kerst.

Ik schrik van die gedachte. Dit houdt dus in dat die winkeliers zich eerder dan ik druk hebben gemaakt om kerst. Ikheb de afgelopen tien minuten niets anders gedaan dan deze mensen veroordelen op hun voorbereidingen, terwijl mijn voorbereidingen te wensen over laat. Natuurlijk zijn de intenties van de winkeliers anders dan die van mij; kerst draait niet om de commercie. Maar toch, wat zijn mijn plannen voor de adventsperiode?

Mijn voorbereiding op kerst zal zeer zeker veel gematigder zijn. Waarschijnlijk zal ik in de adventsperiode net als altijd twee keer per zondag naar de kerk gaan en hooguit een kerstconcert bezoeken. Maar is dat voldoende? Zou ik me -juist als christen- eigenlijk niet veel beter moeten voorbereiden op kerst? Zou mijn gebed dan niet zijn:

‘’Hoe zal ik U ontvangen,
hoe wilt Gij zijn ontmoet,
O, ’s werelds hoogst Verlangen,
des sterv’lings zaligst Goed?
Dat ons Uw Geest verlichte!
Houd Zelf de fakkel bij,
die, Heer, ons onderrichte,
wat U behaag’lijk zij!’’

(Paul Gerhardt, http://www.online-bijbel.nl/gezang/1/)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *