Dutch

Erika

Mijn leven is druk


Probeer je even voor te stellen: je loopt in de supermarkt. Je komt net uit je werk, moet nog even snel boodschappen doen, om vervolgens snel naar huis te crossen, want vanavond heb je ook nog een afspraak op je programma staan.

Terwijl je in de supermarkt loopt hoop je van harte geen bekende tegen te komen. Iemand die een verhaal met je wil aanknopen; daar heb je nu echt geen tijd voor. Je disciplineert jezelf. Lacht vriendelijk naar mensen die gigantisch in de weg staan, precies bij het rek waar jij nou net je pak melk moest pakken. Snel, snel, snel. Druk, druk, druk.

Is dit herkenbaar voor je? Is ‘druk’ één van jouw meest standaard antwoorden op de vraag: ‘hoe gaat het met je?’

Het druk hebben lijkt in te zijn. Het is een teken van voorspoed. Je bent goed bezig met je leven te leven. Je ontvangt begrip. Mensen zijn trots op je. Het wordt een gewoonte, ik heb het druk. De afgelopen tijd draaide het leven van veel mensen om druk zijn. We schieten vaak door in het één in het ander. We zijn of onwijs druk óf extreem ontspannen.

Het is in om druk te zijn.

Appjes op het toilet

Maar hoe ziet dat er dan uit, onwijs druk of extreem ontspannen. Nou, onwijs druk ziet eruit alsof je je hele agenda volgepland hebt. Geen ruimte voor spontane en impulsieve uitjes. Het gevoel van achter de feiten aan lopen en je werk nooit van z’n levensdagen af krijgen. De communicatie met de buitenwereld verloopt vooral via spraakberichtjes, die je onderweg in de auto opneemt of appjes die je op het toilet verstuurt. Als je niet oppast loop je een burn-out op.

Alles wat het tegenovergestelde is van onwijs druk, zou dan extreem ontspannen moeten zijn. Slenteren over straat zonder doel. Onvoorbereide picknicks. Ontspullen van je hele huis. Je werk afhebben voor dat je dienst om is. En live-talks met familie en vrienden. Waar herken jij je het meest in?

Wat is je doel?

Voor het schrijven van deze blog ben ik gewoon eens op een bankje gaan zitten in de stad en mensen gaan observeren. Hoe ziet het eruit als iemand druk is. Wat op viel was dat iedereen een grote, volgepropte tas bij zich had. Snel loopt en mensen inhaalt. De omgeving laat voor wat het is en recht op het doel af gaat. Plus een bedenkelijk gezicht. Wat opviel aan mensen die ontspannen voorbijliepen was: een slentertempo zonder einddoel, geen of een kleine tas, de omgeving in zich opnemend en een blik op oneindig.

Gelukkig zetten mensen zich steeds meer af tegen het druk zijn. Ontspanningsoefeningen, ontspullen, mediteren, buiten activiteiten ondernemen of een warm bad  nemen.. Nu is het dus oppassen dat we dáár niet in doorschieten.

Het leven is en blijft zoeken naar de juiste balans. Je leven wordt niet plotsklaps verlicht. Maar wat helpend kan zijn is: TIJD KOPEN. Vraag even tijd voor jezelf. Kom later pas terug op een aanbod. Neem de tijd om te bedenken wat je in balans houdt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *